Introductie van BrainHearing

Ontdek onze unieke BrainHearing-filosofie

Nu kijken

Wat BrainHearing betekent

Oticon heeft er altijd naar gestreefd hoortoestellen te ontwikkelen die de hersenen ondersteunen in hoe ze
geluid begrijpen.

Bij Oticon volgen we een bepaald pad; we ondersteunen de hersenen om geluid te begrijpen. In plaats van ons alleen op de oren te richten, stellen we de hersenen voorop. Het is een reis van voortdurende ontdekking – een die we al tientallen jaren volgen – waarbij we hersengerelateerde gebieden in de audiologie verkennen. We noemen deze unieke denkwijze BrainHearing.

Wetenschappelijk onderzoek maakt duidelijk dat onze hersenen toegang moeten hebben tot de volledige geluidsomgeving. We moeten de hersenen meer van de omgeving geven. Deze unieke manier van denken vormt de basis voor de levensveranderende technologie die we ontwikkelen en voor het stellen van nieuwe normen in de behandeling van gehoorverlies.

Gehoorwetenschap heeft aangetoond dat de hersenen toegang moeten hebben tot de volledige geluidsomgeving om op een natuurlijke manier te kunnen werken

1.

Het auditieve centrum van de hersenen

Ontdek

2.

Het auditieve proces

Ontdek

3.

Van hoorprobleem tot hersenprobleem

Ontdek

4.

Het BrainHearing-perspectief

Ontdekken
Sluiten
Uitvouwen om meer te lezen
Bekijk de film

Het auditieve centrum van de hersenen
bestaat uit twee subsystemen

De twee subsystemen werken samen in de hersenen om de hersenen te helpen geluid te begrijpen:
Het subsysteem voor oriënteren en het subsysteem voor focussen.*

 

icon_1
Subsysteem voor oriënteren

Het subsysteem voor oriënteren komt altijd eerst. Als we horen scant het alle omringende geluiden – ongeacht hun aard of richting – om een volledig perspectief van de geluidsscène te creëren. Het creëert vervolgens een overzicht van de geluidsobjecten om ons heen.

icon_1-2Subsysteem voor focussen

Het subsysteem voor focussen helpt mensen te selecteren naar welke geluiden ze willen luisteren. Als we eenmaal een overzicht hebben van de geluidsobjecten om ons heen, gebruiken we het subsysteem voor focussen om het geluid te identificeren waarop we ons willen focussen, waar we naar willen luisteren of waar we de aandacht naar willen verleggen, terwijl we irrelevante geluiden eruit filteren.

Een goede neurale code is van essentieel belang
om geluid te begrijpen

Wanneer geluiden het binnenoor bereiken, worden ze omgezet in een signaal dat naar de hersenen wordt gestuurd. Dit is wat we de neurale code noemen die via de gehoorzenuw naar het auditieve centrum van de hersenen wordt gestuurd – de auditieve cortex. Daar worden deze neurale codes betekenisvolle geluidsobjecten,
die gebruikt kunnen worden voor de subsystemen voor oriënteren en focussen.

 

icon_number_1Subsysteem voor oriënteren

Is afhankelijk van een goede neurale code om een overzicht van de geluidsobjecten te creëren en geluiden te scheiden om te bepalen wat er in de omgeving gebeurt. Dit biedt de hersenen de beste voorwaarden om te beslissen waar ze zich op moeten concentreren en waar ze naar moeten luisteren.

icon_number_2Subsysteem voor focussen

Navigeert door het volledige perspectief van de geluidsscène. Het identificeert het geluid waarop het zich wil concentreren, naar wil luisteren of aandacht op wil vestigen en de irrelevante geluiden worden uitgefilterd.

Twee subsystemen

werken voortdurend en gelijktijdig samen

Met behoud van focus leiden de hersenen zichzelf opzettelijk af door vier keer per seconde de rest van de omgeving te controleren. Hierdoor kan ons focusgehoor de aandacht veranderen als er iets belangrijks in de geluidsscène verschijnt.

Wanneer de twee subsystemen goed samenwerken, kunnen de rest van de hersenen optimaal werken, wat het makkelijker maakt om geluiden te herkennen, op te slaan en op te roepen, en om te reageren op wat er gebeurt.

Zoals te zien is in de onderstaande afbeelding scant het subsysteem voor oriënteren de geluidsscène en richt het subsysteem voor focussen zich op interessante geluiden.

Geluidsverwerking door de hersenen impliceert een constante interactie tussen de subsystemen voor oriënteren en focussen. Het is een voortdurend proces dat ervoor zorgt dat onze huidige focus altijd voorrang krijgt.

Continuously and simultaneously

Het onderzoek achter
de subsystemen

Bekijk hoe onze Senior Research audioloog en Ph.D., Elaine Ng, de inzichten deelt in de methoden achter het recente onderzoek.

Een beperkte geluidsscène kan een hoorprobleem veranderen in een hersenprobleem

Het verlagen van de input naar de hersenen en het niet op de juiste manier behandelen van het gehoorverlies kan verschillende gevolgen hebben. Sommige hiervan omvatten verhoogde luisterinspanning en mentale belasting, gereorganiseerde hersenenfunctie, en een versnelling van cognitieve achteruitgang en krimping van het hersenvolume.

 

Gehoorproblemen kunnen hersenproblemen worden

De hersenen hebben toegang nodig tot het volledige perspectief van de geluidsscène om goed te kunnen functioneren. Wanneer ze dit niet ontvangen kan dit leiden tot hersenproblemen.

Hersenproblemen kunnen levensproblemen worden

Wanneer de toegang tot de juiste input beperkt is, kan een gehoorprobleem leiden tot ernstige problemen in het leven.

Een hoorprobleem kan

een hersenprobleem worden

  1. Verhoogde luisterinspanning

    Met minder geluidsinformatie is het moeilijker voor de hersenen om geluiden te herkennen. Het moet de hiaten opvullen, wat meer luisterinspanning vereist.

  2. Verhoogde mentale belasting

    Het moeten gissen wat mensen zeggen en wat er gebeurt, verhoogt de mentale belasting op de hersenen en laat minder mentale capaciteit over om te herinneren en te presteren.

  3. Gereorganiseerde hersenfunctionaliteit

    Zonder genoeg stimulatie in het hoorcentrum, beginnen het visuele centrum en andere zintuigen te compenseren, wat de functie van de hersenen verandert.

  4. Versnelde cognitieve achteruitgang 

    De toegenomen mentale belasting, het gebrek aan stimulatie en de gereorganiseerde hersenfunctionaliteit zijn gekoppeld aan een versnelde cognitieve achteruitgang, wat het vermogen om te onthouden, te leren, te concentreren en beslissingen te nemen beïnvloedt.

  5. Versnelde krimping van het hersenvolume

    Alle menselijke hersenen nemen af in omvang bij het ouder worden, maar het krimpingsproces versnelt wanneer de hersenen moeten ingaan tegen de natuurlijke manier waarop ze geluid verwerken.

          
Het verlagen van de geluidsinput naar de hersenen en het niet op de juiste manier behandelen van het gehoorverlies kan verschillende gevolgen hebben
En dus kunnen hersenproblemen

veranderen in levensproblemen

  1. Sociale isolatie en depressie

    Mensen met onbehandeld gehoorverlies kunnen sociale bijeenkomsten vermijden omdat ze niet in staat zijn om te gaan met complexe geluidsomgevingen.

  2. Dementie en de ziekte van Alzheimer

    Het risico op dementie verhoogt vijfmaal door ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies, driemaal door matig gehoorverlies en tweemaal door licht gehoorverlies.

  3. Slecht evenwicht en letsel als gevolg van vallen

    Onbehandeld gehoorverlies kan het evenwicht beïnvloeden, waardoor het risico op verwondingen door vallen verdrievoudigd.

                 
Een beperkte geluidsscène zonder toegang tot de juiste input kan leiden tot ernstige problemen in het leven.***

Risico op
dementie

Het risico op dementie met onbehandeld gehoorverlies wordt vijfmaal verhoogd door ernstig tot zeer ernstig gehoorverlies, driemaal door matig gehoorverlies en tweemaal door licht gehoorverlies.

Perspectief veranderen
om levens te veranderen

Om ervoor te zorgen dat hoortoestellen de juiste input aan de hersenen leveren, moeten ze een goede neurologische code kunnen leveren en toegang hebben tot de volledige geluidsomgeving. Bekijk ons perspectief om de hersenen te helpen op een natuurlijke manier te werken.

Conventioneel perspectief

Conventionele technologie onderdrukt de natuurlijke geluidsinput en levert een slechtere neurologische code aan de hersenen.

BrainHearing-perspectief

De beste manier om het natuurlijke gehoorsysteem te ondersteunen is om mensen met gehoorverlies toegang te geven tot het volledige geluidsomgeving

Wanneer de geluidsscène wordt
onderdrukt,
wordt het hoorsysteem onderdrukt

De directionaliteit, gainreductie, voorrang van spraak en traditionele compressie van conventionele hoortoesteltechnologie beperkt de toegang van mensen tot de volledige geluidsscène.

Deze beperkende benadering onderdrukt de natuurlijke geluidsinput en levert een slechtere neurale code aan de hersenen. Om gehoorverlies effectief te kunnen behandelen, moeten we met de hersenen samenwerken en het volledige geluidsperspectief bieden om de twee subsystemen voor het gehoor te ondersteunen.

Het is tijd om

afscheid te nemen van conventionele technologie

Daarom moeten we met de hersenen werken en het volledige geluidsperspectief bieden
om de twee subsystemen voor het gehoor te ondersteunen.

Als hoortoestellen geluiden onderdrukken, sturen de oren een slechte
neurale code naar de hersenen.

Biedt de volledige geluidsscène zodat het natuurlijke hoorsysteem wordt ondersteund

Om het volledige perspectief van geluiden te creëren en het vermogen om een sterke focus te kunnen behouden, moeten hoortoestellen in staat zijn ervoor te zorgen dat alle relevante geluiden in elke situatie toegankelijk, helder, comfortabel en hoorbaar zijn. Dit zal ervoor zorgen dat ze een goede neurale code leveren aan de hersenen die het gemakkelijk kunnen decoderen. En met een hoogwaardige neurale code kunnen mensen omgaan met de volledige geluidsscène.

Het verhaal achter

onze BrainHearing-filosofie

Onze reis om baanbrekende technologie te leveren die de natuurlijke verwerking van geluid door de hersenen ondersteunt.

Oticon is steeds een andere weg ingeslagen om de hersenen te ondersteunen bij het begrijpen van geluid. In plaats van ons te richten op geluid of de oren, stellen we de hersenen voorop. Het is een voortdurende reis van onderzoek en ontdekking, waarbij we samen met het Eriksholm Research Centre nieuwe wetenschappelijke audiologische gebieden verkennen.

Waar andere fabrikanten van hoortoestellen een ‘minder is meer’-benadering van geluidsverwerking hebben gebruikt, zijn wij een andere weg ingeslagen.

Wij geloven dat de hersenen toegang moeten hebben tot alle geluiden, niet alleen de spraak van de persoon die zich voor de luisteraar bevindt, omdat de hersenen er baat bij hebben om met zoveel mogelijk geluidsinformatie te werken. Het bieden van de volledige geluidsomgeving is de beste manier om ervoor te zorgen dat de hersenen op een natuurlijke manier kunnen presteren.

Onze BrainHearing-filosofie blijft ons inspireren om innovatieve technologie te ontwikkelen die het leven van mensen met gehoorverlies aanzienlijk verbetert.

Generaties vooruit met BrainHearing

Elke mijlpaal van onze BrainHearing-reis wordt ondersteund door bewijs van de voordelen voor de gebruiker, zoals een beter spraakverstaan, een betere geheugenoproepfunctie, verbeterde toegang tot alle geluiden en – met onze nieuwste innovatie in 2024 – een op intenties gebaseerde personalisatie.

Wilt u meer weten?

Lees de speciale brochure of download de whitepaper om nog meer te weten te komen over BrainHearing

Download de brochure

Download de whitepaper

* O’Sullivan et al. (2019); Puvvada & Simon (2017).

** 1. Pichora-Fuller, M. K., Kramer, S. E., Eckert, M. A., Edwards, B., Hornsby, B. W., Humes, L. E., ... & Naylor, G. (2016). 2. (Rönnberg, J., Lunner, T., Zekveld, A., Sörqvist, P., Danielsson, H., Lyxell, B., ... & Rudner, M. (2013). 3. Sharma, A., & Glick, H. (2016). 4. Uchida, Y., Sugiura, S., Nishita, Y., Saji, N., Sone, M., & Ueda, H. (2019). 5. Lin FR, Ferrucci L, An Y, Goh JO, Doshi J, Metter EJ, et al.

*** 1. Amieva, H., Ouvrard, C., Meillon, C., Rullier, L., & Dartigues, J. F. (2018). 2. Lin, F. R., & Ferrucci, L. (2012). 3. Lin, F. R., Metter, E. J., O’Brien, R. J., Resnick, S. M., Zonderman, A. B., & Ferrucci, L. (2011).